Yoghurtpannacotta med björnbärskompott

Det här blev en riktigt gott. Receptet på pannacottan hittade jag i senaste numret av Buffé och kompotten fanns i  kokboken Sveriges nya landskapsrätter som också är Icas påhitt. Gott, superfräscht och enkelt. Kompotten var god att äta med vaniljglass också. Inte så otippat. :)



YOGHURTPANNACOTTA

6-8 portioner

1 tsk gelatinpulver
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 tsk vaniljpulver eller 1/2 vaniljstång
1 dl socker
2 dl yoghurt (ca 3%)

BJÖRNBÄRSKOMPOTT
1 paket frysta björnbär (250-300 g)
1/2 dl farinsocker
färskpressad juice av 1 lime
1 msk majsstärkelse + 1/2 dl vatten

Låt gelatinpulvret svälla i 1 msk kallt vatten 5 minuter.

Blanda grädde, mjölk, vaniljpulver och socker i en kastrull.

Koka upp och ta från värmen. Rör ner gelatinet.

Låt svalna något, i 5-10 min, och rör sedan ner yoghurten.

Fyll i 6-8 små glas eller formar och ställ i kylen att stelna minst fyra timmar.

Björnbärskompott: Tina björnbären lätt och koka dem med sockret i ca 3 min.

Tillsätt limejuice och eventuellt mer socker (bärens sötma kan variera).

Red med majsstärkelsen utrörd i vattnet och låt sjuda ytterligare 2 min. Låt svalna.

Toppa pannacottan med björnbärskompott före servering.

Bönröra

Ibland behöver man lite påtryckning för att få saker gjort. :) Här kommer receptet på bönröran från vinkvällen. Jag smakade bönröra för första gången hos en kompis för inte så länge sedan och blev såld på konceptet. Supergott, nyttigt och enkelt att göra - kan det bli bättre? :D



BÖNRÖRA

1 burk vita bönor, t ex cannellini eller stora vita bönor
ca 1 msk olivolja
1 pressad vitlöksklyfta
ca 1/2 tsk sambal oelek
några droppar citronsaft
salt, peppar

Skölj av bönorna och mixa dem till en slät puré tillsammans med olivoljan.

Blanda ner pressad vitlök och sambal oelek.

Smaka av med citron och salt och peppar.

Servera på något gott bröd.

RSS 2.0
Matbloggstoppen