Fikonbollar

Mycket kan man säga om tv-programmet "Du är vad du äter" men en del bra recept har Anna Skipper kommit med. Bland mina favoriter finns dessa supergoda och näringsrika fikonbollar. Originalreceptet förespråkar valnötter men sötmandel går minst lika bra. Fikonbollarna görs bäst med hjälp av en matberedare.



FIKONBOLLAR
40-50 st

200 g sötmandel eller valnötter
200 g fikon
200 g dadlar
100 g russin
1 msk kanel
1 cm finhackad färsk ingefära eller 1 tsk malen
saften från en lime

Garnering:
kokosflingor eller 100 g smält mörk choklad (gärna 70 eller 85% kakaohalt)

Hacka mandeln/valnötterna fint i en matberedare.

Tillsätt resten av ingredienserna, lite i taget, och kör tills du fått en väl blandad smet/deg.

Skölj händerna i kallt vatten (så klibbar det mindre) och rulla till små bollar.

Rulla bollarna i kokos eller doppa dem i smält choklad.

Förvara svalt i burk med tättslutande lock.

Allergiinformation:
  • Naturligt fria från gluten, laktos och mjölkprotein.
  • Innehåller nötter/mandel.

Rabarbermarmelad med ingefära och kardemumma

Näst efter jordgubbar måste ju rabarber vara det mest somriga i trädgården! Därför var valet av huvudingrediens enkelt när jag skulle göra marmelad.

De rabarber jag använde var späda och mer röda än gröna, därav marmeladens härliga färg. Jag testade att smaksätta med ingefära och kardemumma och det passade jättebra på mackan. Nästa gång smaksätter jag nog med vanilj - hett tips från vän och erfaren marmeladmakare!



RABARBERMARMELAD MED INGEFÄRA OCH KARDEMUMMA

cirka 4 dl marmelad

1/2 kg rabarberstjälkar
4 dl syltsocker
2-3 cm färsk ingefära
2 msk pressad citron
1 tsk malen kardemumma

Skölj rabarbern. Dra bort det ytterska skalet om den är grov. Skär i 1-2 cm tjocka bitar och blanda med sockret i en rymlig kastrull. Låt stå ett par timmar tills rabarbern saftat sig och en del av sockret löst upp sig.

Skär ingefäran i tunna strimlor och tillsätt den i rabarbern. Låt koka upp och koka på låg värme cirka 5 minuter.

Ta av från plattan, skumma om det behövs, och rör i citronsaft. Koka 5 minuter till. Ta kastrullen från värmen och tillsätt kardemumman.

Låt marmeladen stå under lock i 10 minuter.

Häll upp marmeladen i rena varma burkar och sätt på lock. Ställ dem upp och ner och låt svalna.

Allergiinformation:
  • Naturligt fritt från gluten, laktos och mjölkprotein.

Tonfiskröra med salladslök

Jag har helt ändrat uppfattning om tonfisk. Det mättar bra och passar perfekt i lunchlådan. Den här röran gick fort att slänga ihop. Perfekt när man har bråttom eller när man kommer på att man måste ha med sig mat till jobbet/skolan dagen därpå.

Jag älskar pasta så det blev mitt tillbehör, men röran passar till det mesta.



TONFISKRÖRA MED SALLADSLÖK
3-4 portioner

1 burk (2 dl) lätt creme fraiché, gräddfil eller matlagningsyoghurt
2-3 msk majonnäs
2 burkar (á 150 g) tonfisk i vatten
3-4 stjälkar salladslök
örtsalt, svartpeppar
1-2 msk färskpressad citronsaft

Blanda lätt creme fraiché och majonnäs i en skål. Häll av spadet från konserverna och rör ner tonfisken. Skölj salladslöken och klipp (eller skär) ner den i röran. Smaka av med örtsalt, svartpeppar och färskpressad citronsaft.

Allergiinformation:
  • Naturligt fri från gluten.
  • Innehåller mjölkprotein.
  • Gör laktosfri: Använd laktosfri creme fraiché. Kontrollera majonnäsen.
  • Gör äggfri: Uteslut majonnäsen eller använd äggfri majonnäs.


Hemgjord müsli

I julas fick jag bakboken "Sommarens söta" skriven av systrarna Eisenman. Den är fylld med fantastiska bilder och härliga recept! Finns det något bättre än kok- och bakböcker?

Har bland annat provat deras recept på müsli. Verkligen gott, billigt och enkelt! Andra gången gjorde jag en egen variant. Det här är vad jag hade i den.



HEMGJORD MÜSLI

ca 1,6 liter

4 dl havregryn
4 dl rågflingor
1 dl kokosflingor
2 dl solroskärnor
2 dl hackad sötmandel eller valfri nötsort
1/2 dl flytande honung
1/2 dl rapsolja
1/2 dl vatten
2 dl torkad frukt, t ex russin, hackade dadlar, aprikoser
2 dl cornflakes
ev. 1 dl linfrön

Värm ugnen till 200°.

Blanda havregryn, rågflingor, kokosflingor, solroskärnor och sötmandel i en rymlig bunke.

Rör ihop hinung, olja och vatten. Häll ner vätskan i omgångar i müslin. Rör ordentligt så att vätskan fördelas jämt.

Bred ut müslin i en bakplåtspappersklädd långpanna och rosta den i mitten av ugnen i 20-25 minuter.

Rör om flera gånger så att den blir jämt rostad och inte bränd.

Blanda i torkad frukt, cornflakes och linfrön när müslin svalnat.

Förvara mörkt i burk med tättslutande lock.


Allergiinformation:
  • Fri från laktos, mjölkprotein och ägg.
  • Gör glutenfri: Använd rena havregryn (t ex Sempers) och byt ut rågflingorna mot t ex boveteflingor eller hirsflingor.
  • OBS! Kontrollera innehållsförteckningen till cornflakesen om du är allergisk mot någonting. Vissa sorter kan innehålla spår av t ex mjölk och/eller gluten.

RSS 2.0
Matbloggstoppen