Getostpaj med körsbärstomater

Getost smakar mindre syrligt än fetaost och passade riktigt bra i denna vegetariska paj. Jag använde mig av Zetas getost som är precis som fetaost i konsistensen, men det går lika bra med mjuk getost, t ex Chevré.



GETOSTPAJ MED KÖRSBÄRSTOMATER

4 portioner

Pajdeg:
50 g smör eller margarin
2 1/2 dl vetemjöl
1 dl kvarg

Fyllning:
1/2 purjolök
1/2 zucchini
1 ask (250 g) körsbärstomater
150 g getost
3 ägg
2 dl mjölk

Nyp ihop smör och vetemjöl till en grynig massa. Tillsätt kvargen och rör ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform och nagga skalet med en gaffel. Låt stå kallt i ca 30 min.

Tips! Pajdeg gjord på kvarg är väldigt lätthanterlig och kan med fördel kavlas ut innan den placeras i pajformen.

Värm ugnen till 200 grader och förgrädda pajskalet i 5-10 min, det behöver inte få någon färg.

Skölj och skiva purjolök och zucchini.

Hetta upp en stekpanna med lite olivolja och fräs först purjolöken och sedan zucchinin i några minuter. Salta och peppra. Fördela de frästa grönsakerna jämnt i pajskalet.

Skölj tomaterna och halvera dem. Lägg dem i pajskalet med snittytan uppåt.

Skär getosten i tärningaroch lägg i pajskalet eller smula den direkt över pajen.

Vispa ihop ägg och mjölk  och smaka av med salt och peppar. Häll äggstanningen över pajen.

Grädda mitt i ugnen, ca 30-40 min eller tills att äggstanningen har stelnat och fått fin färg.

Snabbaste lunchpastan

Makrill på burk låter kanske inte så jättegott, i alla fall inte i mina öron, men går lätt att lyxa till. Här som en fräsch och härlig lunchpasta.



SNABBASTE LUNCHPASTAN

1 portion

1 portion pasta (ca två nävar okokt pasta) t ex spirali, penne eller farfalle
5-10 cm zucchini
1 schalottenlök
1 burk makrill i tomatsås
en näve salladsblad, t ex mangold, ruccola eller spenat
örtsalt, svartpeppar
1 klyfta citron
olivolja

Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Låt rinna av och skölj snabbt av den i kallt vatten.

Skölj och skär zucchinin i tunna skivor. Skala och skär schalottenlöken i smala strimlor.

Lägg upp pastan på en tallrik och varva med zucchini, schalottenlök, makrill och salladsblad.

Smaka av med örtsalt och svartpeppar.

Pressa över citronsaft och ringla över lite olivolja. Färdigt!

Allergiinformation:
  • Fri från laktos och mjölkprotein.
  • Gör glutenfri: Använd glutenfri pasta.

Gratinerade och fyllda zucchinihalvor

Zucchini smakar i sig ganska anonymt men tillagad på det här sättet kommer den verkligen till sin rätt. Servera med grönsallad eller tillsammans med ris om du vill ha en mer mättande måltid.



GRATINERADE OCH FYLLDA ZUCCHINHALVOR

4 portioner

2 st medelstora zucchinis
1 liten gul lök
ca 100 g rökt skinka
4-8 färska champinjoner
3 msk tomatpuré
1/2 dl ketchup
salt, peppar
100 g riven ost

Sätt ugnen på 200 grader.

Skölj zucchinin och dela dem på längden. Gröp ur innanmätet försiktigt så att du får en "båt" att lägga fyllningen i. Hacka innanmätet grovt och lägg det i en bunke.

Hacka löken och tärna skinkan och champinjonerna i små bitar.  Blanda med zucchinihacket och rör ner tomatpuré och ketchup. Smaka av med salt och peppar.

Fördela fyllningen i zucchinihalvorna, avsluta med med den rivna osten.

Gratinera mitt i ugnen ca 20-25 min.

Allergiinformation
:
  • Naturligt fri från gluten.
  • Gör mjölkproteinfri: Uteslut osten och ringla istället över lite raps- eller olivolja. Strö eventuellt över lite ört- eller havssalt. Önskas krämigare fyllning kan man hälla i lite havre- eller sojabaserad matlagninsgrädde i zucchinihalvorna.

RSS 2.0
Matbloggstoppen