Thailändsk biff

Det här rätten har jag gjort många, många gånger. Receptet hittade jag i en kokbok som heter "100 lätta pastasåser". Jag trodde ganska länge att titeln syftade på att recepten var enkla att göra (vilket de ibland inte alls är), men på senare år har jag fattat att titeln hade med energiinnehållet att göra. Ganska uppenbart egentligen. Man skulle t ex steka i 2 tsk olja. Orka mäta säger jag!

Det enda jag har lagt till i min variant är minimajs och mer mängd ingefära. Någon gång har även bambuskott fått vara med. Såsen är hursomhelst väldigt god, så prova gärna!



THAILÄNDSK BIFF

4-5 portioner

400 g lövbiff
1 gul lök
1 burk minimajs
1 röd paprika
1 grön chilipeppar
2 cm färsk ingefära
2 vitlöksklyftor

Sås:
2 dl vatten
1 dl rött vin
1/2 köttbuljongtärning
1 msk kinesisk soja
rivet skal och saft från 1 lime
1 tsk mald koriander
1 tsk spiskummin
1 msk maizenamjöl (Maizenas redning går också bra att använda men observera att den innehåller mjölk!)
salt, peppar

Till servering:
Sesamfrön


Skär lövbiffen i tunna strimlor. Hetta upp lite olja i en stekpanna och bryn köttet i omgångar. Salta och peppra och ta upp ur stekpannan.

Skär löken i skivor och dela minimajsen i mindre bitar. Strimla paprikan. Kärna ur chilipepparn och skär den i mindre bitar. Skala och hacka ingefära och vitlök fint.

Blanda ingredienserna till såsen i en skål.

Hetta upp lite olja i stekpannan och woka grönsakerna, chilin, ingefäran och vitlöken på hög värme i några minuter.

Tillsätt köttet.

Häll över såsen - rör om den först så att alla kryddor och allt maizenamjöl kommer med. Låt koka upp och koka ett par minuter tills såsen tjocknat. Smaka av med salt och peppar.

Servera med någon god pasta, t ex tagliatelle, eller nudlar och sesamfrön att strö över.

Allergiinformation:
  • Fri från ägg (om du serverar med äggfri pasta) och laktos.
  • Gör mjölkproteinfri: Kontrollera innehållet i buljongen.
  • Gör glutenfri: Kontrollera innehållet i buljongen. Servera med glutenfri pasta eller nudlar. Obs! Äkta kinesisk soja är testad av livsmedelsverket och innehåller inget gluten, men är man osäker kan man givetvis använda glutenfri soja eller Colorit (sockerkulör), det finns att köpa på de flesta stormarknader.

Polentakaka

Det här är en av mina absoluta favoritkakor. Den smakar härligt av mandel och citron och är dessutom naturligt glutenfri. Det enda som kan vara lite knepigt är att man måste ha tillgång till en mandelkvarn för att göra den. Absolut godast blir kakan när man serverar den tillsammans med en massa färska bär. Denna gång provade jag att ha lite blåbär i kakan, men kom fram till att både kakan och bären kommer mer till sin rätt om de serveras vid sidan om!



POLENTAKAKA


100 g oskållad sötmandel
1 2/3 dl socker
100 g smör eller margarin
2 ägg
rivet skal från en citron
3/4 dl polentagryn
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form, ca 1 1/2 liter med polentagryn.

Tvätta citronen i ljummet vatten och riv skalet, försök att inte få med något av det vita, det smakar beskt.

Mal sötmandeln med hjälp av en mandelkvarn.

Rör socker och fett poröst i en bunke och blanda sedan ner äggen.

Tillsätt mandelmjöl och rivet citronskal.

Blanda samman polentagryn, vaniljsocker och bakpulver och rör ner det i äggsmeten.

Fördela smeten jämnt i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 min.

Låt svalna och servera med bär, gärna många olika sorter.

Allergiinformation:
  • Fri från gluten.
  • Innehåller ägg.
  • Gör laktosfri: Använd laktosfritt eller mjökfritt margarin.
  • Gör mjölkproteinfri: Använd mjölkfrtt margarin.



Lövbiffsgryta med svamp, grönsaker och dijonsenap

I veckan hade de superpriser på svenskt ekologiskt kött i affären så jag passade på att fylla frysfacket med bland annat grytbitar och blandfärs! Av lövbiffen som jag också köpte blev det denna enkla och supergoda höstgryta. 



LÖVBIFFSGRYTA MED SVAMP,  GRÖNSAKER OCH DIJONSENAP
5-6 portioner

400-500 g lövbiff
8-10 champinjoner
1 morot
1 liten purjolök
1 röd paprika
2 dl lätt cremé fraiche
1 dl vatten
1 msk dijonsenap
1/2 tsk sambal oelek
3-4 msk tomatpuré
1 vitlöksklyfta
salt, nymalen svartpeppar

Skär lövbiffen i centimeterbreda strimlor. Borsta champinjonerna och dela varje svamp i fyra bitar. Skär moroten och paprikan i jämnstora bitar. Skölj och skär purjolöken i skivor.

Hetta upp lite matfett i en stekpanna och bryn lövbiffen i omgångar. Salta och peppra och lägg över på en tallrik.

Stek morotsbitarna och champinjonerna i lite matfett tills det knäpper i svampen. Tillsätt purjolök och paprika och stek någon minut till. Tag sedan upp allt ur stekpannan.

Blanda cremé fraiche, vatten, dijonsenap, sambal oelek och tomatpuré i stekpannan. Pressa ner vitlöken. Låt koka upp.

Tillsätt köttet och grönsakerna och låt koka ytterligare några minuter. Smaka av med salt och peppar.

Servera med ris, pasta eller potatis och gärna en grönsallad!

Allergiinformation:
  • Fri från gluten och ägg.
  • Gör laktosfri: Stek i rapsolja och använd laktosfri cremé fraiche.
  • Gör mjölkproteinfri: Stek i rapsolja och byt ut ctemé fraichen mot mjölkfrtt alternativ, t ex havrebaserad matlagninsgrädde. Tillsätt eventuellt några droppar citronsaft för att göra såsen mer syrlig.

RSS 2.0
Matbloggstoppen