Mandelsmör
MANDELSMÖR
200 g sötmandel
1 msk rapsolja
1 msk farin- eller råsocker
1-2 krm havssalt
Rosta mandeln i en 200 grader varm ugn i 7-10 min. Rör om någon gång under tiden. Var uppmärksam de sista minuterna så att mandeln inte bli bränd. Låt mandeln svalna något.
Mixa mandeln i en matberedare tills du får en smörig och i princip alldels slät konsistens. Detta tar ett par minuter så ha tålamod.
Blanda i oljan och sockret och mixa några sekunder till.
Smaka av med salt.
Färdigt!
Förvara i kylskåp.
Farmors vitlökssill
FARMORS VITLÖKSILL
4 portioner
2 burkar matjessill
1 liten rödlök
1 klyfta vitlök (också ganska liten)
2 dl créme fraiche, gräddfil eller matlagningsyoughurt
persilja (+ dill och gräslök om det finns hemma)
Låt matjessillen rinna av ordentligt. Dutta gärna bitarna med hushållspapper så att all vätska försvinner. Dela eventuellt varje bit på längden så att du får smalare bitar.
Hacka rödlöken fint och blanda med créme fraiche, vitlök och persilja.
Varva sill och sås på ett uppläggningsfat/skål och låt stå i kylen tills det är dags för servering.
Yoghurtpannacotta med björnbärskompott
YOGHURTPANNACOTTA
6-8 portioner
1 tsk gelatinpulver
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 tsk vaniljpulver eller 1/2 vaniljstång
1 dl socker
2 dl yoghurt (ca 3%)
BJÖRNBÄRSKOMPOTT
1 paket frysta björnbär (250-300 g)
1/2 dl farinsocker
färskpressad juice av 1 lime
1 msk majsstärkelse + 1/2 dl vatten
Låt gelatinpulvret svälla i 1 msk kallt vatten 5 minuter.
Blanda grädde, mjölk, vaniljpulver och socker i en kastrull.
Koka upp och ta från värmen. Rör ner gelatinet.
Låt svalna något, i 5-10 min, och rör sedan ner yoghurten.
Fyll i 6-8 små glas eller formar och ställ i kylen att stelna minst fyra timmar.
Björnbärskompott: Tina björnbären lätt och koka dem med sockret i ca 3 min.
Tillsätt limejuice och eventuellt mer socker (bärens sötma kan variera).
Red med majsstärkelsen utrörd i vattnet och låt sjuda ytterligare 2 min. Låt svalna.
Toppa pannacottan med björnbärskompott före servering.
Bönröra
BÖNRÖRA
1 burk vita bönor, t ex cannellini eller stora vita bönor
ca 1 msk olivolja
1 pressad vitlöksklyfta
ca 1/2 tsk sambal oelek
några droppar citronsaft
salt, peppar
Skölj av bönorna och mixa dem till en slät puré tillsammans med olivoljan.
Blanda ner pressad vitlök och sambal oelek.
Smaka av med citron och salt och peppar.
Servera på något gott bröd.
Rocky road med torkad frukt
ROCKY ROAD MED TORKAD FRUKT
ca 20 bitar
2 dl sötmandel
1 dl russin
1 dl katrinplommon
1 dl torkade aprikoser
1 dl fikon
100-125 g mörk choklad
Sätt ugnen på 250 grader. Rosta mandeln 5-10 min. Rör om någon gång under tiden så att mandeln inte blir bränd.
Dela fikonen och eventuellt aprikoserna på hälften.
Blanda den torkade frukten med mandeln.
Smält chokladen och rör ner i fruktblandningen.
Fördela blandningen jämnt i en bakplåtspappersklädd form, t ex en brödform, så att du får en 2-3 cm tjock kaka.
Låt stelna och skär sedan i bitar.
Förvara svalt.
Brutti e buoni (fula och goda)
BRUTTO E BUONI
ca 20 kakor
200 g sötmandel
1 1/2 dl strösocker
2 äggvitor
rivet skal från 1/2 citron
florsocker
Sätt ugnen på 250 grader. Rosta mandlarna i ugnen 5-7 min, se upp så att de inte bränns!
Sänk värmen till 150 grader. Finhacka eller mixa mandeln och blanda med strösockret.
Vispa äggvita och citronskal till fast maräng. Vänd ihop med de hackade mandlarna.
Klicka ut ca 1 msk stora kakor på bakplåtspappersklädd plåt.
Grädda kakorna ca 20 min. Låt svalna.
Pudra över florsocker innan servering.
Smoothies...
Johanna Westmans lakritskola
Jag använde termometer båda gångerna och fick jättebra konsistens på kolan. Den fick stelna utomhus i cirka 20 minusgrader i en timme eller två, därefter skar jag den i bitar, smälte choklad och doppade bitarna. Jag lät inte chokladen svalna som det står att man ska göra i många versioner av receptet men det gick jättebra ändå.
CHOKLADDOPPAD LAKRITSKOLA MED FLINGSALT
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao
1 dl turkisk peppar (eller 1 påse om man vill ha mycket lakritssmak)
2 tsk smör
200 g mörk choklad (jag behövde mer, använde säkert 300 g)
Flingsalt
Klä en form, ca 20x25 cm, med bakplåtspapper.
Krossa karamellerna i en mortel. Blanda grädde, socker, sirap, kakao och det krossade godiset i en vid gryta.
Koka upp under omrörning och låt det sedan koka på medelstark värme utan lock tills termometen visar 118-120 grader eller tills smeten klarar kulprovet. Rör om då och då!
Rör ner smöret och häll smeten i formen. Ställ kolan kallt att stelna och skär den sedan i jämnstora bitar.
Smält chokladen i mikron eller över vattenbad. Doppa kolan i chokladen och lägg upp på ett bakplåtspapper. Strö på lite flingsalt innan chokladen stelnat. Förvara svalt.
Gräddsås med rosmarin och rosépeppar
GRÄDDSÅS MED ROSMARIN OCH ROSÈPEPPAR
4 portioner
2-3 dl (matlagnings)grädde
ca 1 dl steksky eller färdig buljong (kött, kyckling, grönsak, ta det du har hemma)
1-2 tsk farinsocker
1 tsk krossade rosépepparkorn
1 tsk rosmarin
salt
ev. 1-2 tsk maizenamjöl att reda såsen med
Låt grädde och steksky koka upp. Rör ner farinsocker, rosépeppar och rosmarin (smula den mellan fingrarna så kommer smaken fram mer). Låt koka några min. Smaka av med salt och ev. mer av kryddorna. Om du vill ha tjockare sås rör du ut maizenamjöl i lite kallt vatten och blandar ner det i såsen och låter den koka ytterligare ett par minuter. Klart!
Allergiinformation:
- Gör glutenfrit: Kontrollera innehållet i buljongen.
- Gör äggfri: Kontrollera innehållet i buljongen.
- Gör mjölkproteinfri: Använd soja- eller havrebaserad matlagningsgrädde. Kontrollera innehållet i buljongen.
- Gör laktosfri: Använd laktosfri grädde.
Gott från Finland
Handlade mat såklart! Det bästa med Finland är ju inte bara språket (haha), de har en massa delikatesser också!
Det kanske beror på att jag är halvfinsk (eller en fjärdedel åtminstone), men jag tycker verkligen att dom har en massa gott! Bland annat massvis med lakrits och munkar men också karelska prioger, kaffeost och min absoluta favorit - mämmi! Jag är nog ganska ensam om att tycka om mämmi, eller memma som det heter på svenska, åtminstone som jag har förstått det.
Mämmi är svartbrunt och kletigt och görs på bland annat rågmjöl och sirap. Man äter det med kaffegrädde och strösocker. Jag köpte inte med mig någon, även fast jag var sugen. Det är en påskdessert så får hålla mig till i april. Denna gång fick det räcka med munkar, karelska piroger och kaffeost!
Karelska piroger ska ätas varma med en klick smör till, gärna blandat med nykokt ägg! De görs på rågmjöl och fylls med kokta risgryn, typ risgrynsgröt.
Munkar med smak av kardemumma!
Ost i kaffet = smaskens!
Enklaste tomatsåsen
ENKLASTE TOMATSÅSEN
2-3 portioner
1 gul lök
olivolja att steka i
1 burk krossade tomater av bra kvalitet
ca 1 dl vatten
1 tsk sambal oelek
1 msk farinsocker
1 msk vitvinsvinäger
1 klyfta vitlök
1/2-1 tsk salt
1-2 msk ötrkrydda, t ex basilika, koriander eller oregano
peppar
Hacka löken.
Hetta upp olivoljan i en stekpanna. Fräs löken mjuk utan att den får färg.
Tillsätt tomatkross, vatten, sambal oelek, farinsocker, vinäger, örtrkrydda och pressad vitlök.
Låt koka ca 15 min.
Smaka av med salt och peppar.
Allergiinformation:
- Narutligt fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.
Tetips!
Japansk lime är grönt te och ska inte dra så länge, 2-3 min räcker. Och kokhett vatten är ett big no-no! Detta dels för smakens skull men också för att de antioxidanter som sägs finnas i grönt te förstörs om vattnet är för varmt. 70-85 grader är lagom temperatur.
Det kan vara svårt att veta när vattnet har rätt temperatur (om man nu inte vill använda termometer) så jag brukar koka upp vattnet och sedan låta det stå i ungefär tio minuter innan jag sätter ner tekulan. Då tycker jag att teet blir som bäst.
Yogite består inte av teblad utan av kryddor, bland annat kanel och ingefära. Det har en väldigt julig smak, men det passar året runt ändå! Vattnet ska vara kokhett och teet ska dra länge, gärna tio min.
Timjankryddad champinjonsås
TIMJANKRYDDAD CHAMPINJONSÅS
2-4 portioner
300 g färska champinjoner
1 dl vispgrädde
2-3 dl mjölk
salt, peppar
1 tsk torkad timjan
några droppar kinesisk soja
ca 1 msk maizenamjöl
Borsta champinjonerna och skär dem i mindre bitar.
Hetta upp fett i en stekpanna och stek champinjonerna tills de avgivit vätska och fått fin färg. Salta och peppra. Tag upp ur stekpannan.
Blanda grädde, mjölk, timjan och soja i stekpannan. Låt koka upp.
Blanda ut maizenamjölet i lite vatten. Rör ner hälften i såsen. Låt koka ett par minuter. Om såsen inte blivit tillräckligt tjock häller du i lite mer redning, om den blivit för tjock; späd med mer mjölk.
Rör ner champinjonerna och låt bli genomvarmt. Smaka eventuellt av med mera salt och peppar.
Allergiinformation:
- Naturligt fri från ägg och gluten (kinesisk soja är enligt livsmedelsverket glutenfri).
- Gör laktosfri: Stek i rapsolja eller mjölkfritt margarin, använd laktosfri grädde och mjölk.
- Gör mjölkproteinfri: Stek i rapsolja eller mjölkfritt margarin. Byt grädde och mjölk mot mjölkfritt alternativ, t ex havrebaserad matlagningsgrädde och havredryck.
Pumpasoppa
PUMPASOPPA
2-4 portioner
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
300-400 g orange pumpakött
1 dl vitt vin
8-10 dl grönsaks- eller hönsbuljong
1/2 dl creme fraiché (eller grädde)
salt, peppar
Hacka schalottenlöken och vitlöken fint. Tärna pumpaköttet i centimterstora bitar.
Hetta upp lite fett i en kastrull och fräs löken mjuk utan att den tar färg.
Tillsätt pumpan och vinet och låt puttra ca 10 min.
Häll över buljongen. Låt koka på svag värme ca 20 min. När pumpan är mjuk men fortfarande fast i konsistensen är den klar.
Rör ner creme fraichén.
Mixa soppan slät. Smaka av med salt och peppar.
Servera med gott bröd och pålägg och ev. med mer creme fraiché.
Allergiinformation:
- Gör glutenfri: Kontrollera innehållet i buljongen.
- Gör laktosfri: Stek i mjölkfritt margarin eller rapsolja. Byt creme fraichén mot laktosfritt alternativ.
- Gör mjölkproteinfritt: Stek i mjölkfritt margarin eller rapsolja. Byt creme fraichén mot mjölkfritt alternativ, t ex havre- eller sojabaserad matlagninsgrädde.
- Gör äggfri: Kontrollera innehållet i buljongen.
Marinerade bönor
MARINERADE BÖNOR
ca 5 dl kokta kidneybönor (2 burkar/förpackningar)
1 dl oliv- eller rapsolja
3/4 dl vitvinsvinäger
1 tsk farinsocker
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk oregano
1 tsk paprikapulver
1 msk tomatpuré
salt, svartpeppar
Blanda samman olja, vinäger, socker, vitlök, oregano, paprikapulver och tomatpuré i en rymlig skål. Rör ner bönorna och smaka av med salt och peppar.
Marinerade bönor håller cirka en vecka i kylskåp.
Allergiinformation:
- Marinerade bönor är naturligt fria från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.