Het korvstroganoff med två sorters bönor
HET KORVSTROGANOFF MED TVÅ SORTERS BÖNOR
6-8 portioner
1 gul lök
300-600 g kryddig korv, t ex chorizo
½ tsk sambal oelek
4 msk tomatpuré
½ dl stark ketchup eller chilisauce
2 ½ dl matlagningsgrädde
2 dl mjölk
2 burkar bönor (á 240 g), t ex kidneybönor och vita bönor
salt och peppar
Skala och hacka löken. Skär korven i lämpligt stora bitar. Hetta upp lite fett i en stekpanna och fräs löken mjuk.
Tillsätt därefter korven och låt den steka med några minuter så att den får färg.
Rör ner sambal oelek, tomatpuré, ketchup, matlagningsgrädde och mjölk och låt koka på medelstark värme i 5-10 min. Smaka av med salt och peppar.
Häll av spadet från bönorna och skölj dem i kallt vatten. Tillsätt dem i såsen och låt stroganoffen koka ytterligare några minuter, tills bönorna blivit varma.
Servera med ris, kokt potatis eller pasta, gärna med en vitkålssallad till.
Allergiinformation:
- Gör glutenfri: Kontrollera innehållet i korven.
- Gör laktosfri: Stek i rapsolja eller mjölkfritt margarin. Använd laktosfri grädde och mjölk. Kontrollera innehållet i korven.
- Gör mjölkproteinfri: Stek i rapsolja eller mjölkfritt margarin. Byt grädde och mjölk mot mjölkfria alternativ, t ex havrebaserade produkter. Kontrollera innehållet i korven.
- Gör äggfri: Kontrollera innehållet i korven.
En lite annorlunda variant på korvstroganoff. Bönorna bidrar med protein och är dessutom rika på kostfibrer och vattenlösliga vitaminer. Det finns idag många korvsorter som är fria från gluten, laktos, mjölkprotein, sojaprotein och ärtprotein vilket gör dem lämpliga för många allergiker. Jag har valt att använda havrebaserade produkter till detta recept, men det går självklart att byta ut dem mot andra motsvarande alternativ om man vill.
Ugnsstekt lax med honungs- och ingefärsrotfrukter
Rotrfukter är både nyttig, billig och klimatsmart mat. De passar till det mesta och kan lätt piffas upp. Här kommer ett enkelt och gott recept med lite asiatiska influenser.
UGNSSTEKT LAX MED HONUNGS- OCH INGEFÄRSROTFRUKTER
4 portioner
4 st laxfiléer, á 125 g
salt och peppar
1 rödlök
1 kålrot
2 morötter
½ vitkålshuvud
2 cm färsk ingefära
1 vitlökslyfta
2 msk flytande honung
2 msk vitvinsvinäger
2 msk japansk (ljus) soja
Sätt ugnen på 200°. Smörj en ugnssäker form och lägg i laxfiléerna. Salta och peppra dem på ovansidan.
Skär rödlöken i tunna skivor. Skär kålroten, morötterna och vitkålen i ca ½ cm tjocka strimlor. Hacka ingefäran och vitlöken.
Sätt in laxfiléerna i mitten av ugnen och låt steka tills de är klara, det brukar ta ca 15 min.
Hetta under tiden upp någon matsked olja i en vid stekpanna och lägg i rödlöken, kålroten och morötterna. Låt steka några minuter på ganska hög värme. Rör hela tiden.
Lägg därefter i ingefäran, vitlöken och vitkålen och låt steka ytterligare någon minut. Dra av från plattan och tillsätt honung, vitvinsvinäger och soja. Värm upp och låt "puttra" någon minut så att honungen löses upp och allt blandas ordentligt.
Servera laxen och rotfrukterna med råris eller bara som de är.
Rosmarinkryddad quinoasallad med bladspenat och avokado
Denna matiga sallad är naturligt fri från gluten (när den görs med quinoa), soja, ägg och nötter. Det går utmärkt att byta ut quinoan mot pasta, hirs (också naturligt glutenfritt), bulgur eller cous cous beroende på vad man föredrar och tål. Om fetaosten behöver uteslutas går det jättebra att ersätta den med exempelvis oliver.
ROSMARINKRYDDAD QUINOASALLAD MED BLADSPENAT OCH AVOKADO
4 portioner
2 dl quinoa, gärna röd
1 förpackning (100 g) färsk bladspenat
1 förpackning (250 g) körsbärstomater
2 st mogna avokado
1 burk (240 g) kidneybönor
150 g fetaost
Dressing:
3 msk olivolja
1 msk färskpressad citronjuice eller vitvinsvinäger
2 krm rosmarin
½-1 tsk salt
Koka quinoan enligt anvisningen på förpackningen och skölj den därefter snabbt i kallt vatten. Blanda ingredienserna till dressingen i en rymlig skål och rör ner quinoan. Skölj bladspenaten och halvera tomaterna, tärna avokadon och fetaosten och blanda ner i dressingen. Klar att servera.