Ugnsstekt lax med honungs- och ingefärsrotfrukter

Rotrfukter är både nyttig, billig och klimatsmart mat. De passar till det mesta och kan lätt piffas upp. Här kommer ett enkelt och gott recept med lite asiatiska influenser.

 


UGNSSTEKT LAX MED HONUNGS- OCH INGEFÄRSROTFRUKTER

4 portioner

 

4 st laxfiléer, á 125 g

salt och peppar

 

1 rödlök

1 kålrot

2 morötter

½ vitkålshuvud

2 cm färsk ingefära

1 vitlökslyfta

2 msk flytande honung

2 msk vitvinsvinäger

2 msk japansk (ljus) soja

 

Sätt ugnen på 200°. Smörj en ugnssäker form och lägg i laxfiléerna. Salta och peppra dem på ovansidan.

 

Skär rödlöken i tunna skivor. Skär kålroten, morötterna och vitkålen i ca ½ cm tjocka strimlor. Hacka ingefäran och vitlöken.

 

Sätt in laxfiléerna i mitten av ugnen och låt steka tills de är klara, det brukar ta ca 15 min.

 

Hetta under tiden upp någon matsked olja i en vid stekpanna och lägg i rödlöken, kålroten och morötterna. Låt steka några minuter på ganska hög värme. Rör hela tiden.

 

Lägg därefter i ingefäran, vitlöken och vitkålen och låt steka ytterligare någon minut. Dra av från plattan och tillsätt honung, vitvinsvinäger och soja. Värm upp och låt "puttra" någon minut så att honungen löses upp och allt blandas ordentligt.

 

Servera laxen och rotfrukterna med råris eller bara som de är.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0