Johanna Westmans lakritskola

Med risk för att ni redan sett, eller till och med gjort detta förut - här kommer receptet på Johanna Westmans chokladdoppade lakritskola! Supergott och enkelt men aningens tidkrävande. Det var så gott att jag gjorde två satser och den andra gången provade jag att doppa i ljus choklad, mums!

Jag använde termometer båda gångerna och fick jättebra konsistens på kolan. Den fick stelna utomhus i cirka 20 minusgrader i en timme eller två, därefter skar jag den i bitar, smälte choklad och doppade bitarna. Jag lät inte chokladen svalna som det står att man ska göra i många versioner av receptet men det gick jättebra ändå.



CHOKLADDOPPAD LAKRITSKOLA MED FLINGSALT


3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao
1 dl  turkisk peppar (eller 1 påse om man vill ha mycket lakritssmak)
2 tsk smör
200 g mörk choklad (jag behövde mer, använde säkert 300 g)
Flingsalt

Klä en form, ca 20x25 cm, med bakplåtspapper.

Krossa karamellerna i en mortel. Blanda grädde, socker, sirap, kakao och det krossade godiset i en vid gryta.

Koka upp under omrörning och låt det sedan koka på medelstark värme utan lock tills termometen visar 118-120 grader eller tills smeten klarar kulprovet. Rör om då och då!

Rör ner smöret och häll smeten i formen. Ställ kolan kallt att stelna och skär den sedan i jämnstora bitar.

Smält chokladen i mikron eller över vattenbad. Doppa kolan i chokladen och lägg upp på ett bakplåtspapper. Strö på lite flingsalt innan chokladen stelnat. Förvara svalt.



RSS 2.0
Matbloggstoppen